ICU開始食が、心不全・急性冠症候群の心負荷の少ない食事摂取となり得るのかについて、評価し、対象の安全と満足につながる食事と看護支援を検討し一助とする。 | |||
N/A | |||
実施計画の公表日 | |||
実施計画の公表日 | |||
2024年06月30日 | |||
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15 | ||
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介入研究 | Interventional | |
Study Design |
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単一群 | single arm study |
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非盲検 | open(masking not used) | |
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ヒストリカルコントロール | historical control | |
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単群比較 | single assignment | |
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その他 | other | |
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なし | ||
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なし | ||
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なし | none | |
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ICUに心不全・急性冠症候群の診断で入室し、ICU開始食を初回摂取する成人 | Adults admitted to the ICU with a diagnosis of heart failure/acute coronary syndrome and taking the ICU starting diet for the first time |
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①NYHA分類 Ⅳ度 ②killip分類クラスⅢ、クラスⅣ ③精神疾患・認知機能が低下する事で同意を得ることが困難な患者 |
1.New York Heart Association4 2.Killip's classification3.4 3.Patients who have difficulty obtaining consent |
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下限なし | No limit | |
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上限なし | No limit | |
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男性・女性 | Both | |
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①食事摂取による症状の再燃、増悪時 ②誤嚥し呼吸状態が悪化した場合 |
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心不全・急性冠症候群 | heart failure.acute coronary syndrome | |
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D006333 | ||
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心不全・急性冠症候群 | heart failure.acute coronary syndrome | |
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あり | ||
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1、食事内容はICU開始食とする。 2、患者には病室において、ベッド上で座位姿勢になってもらう。 3、食前3分間は安静を保持した後、普段通りの速さで食事を摂取してもらう。 4、測定には自動血圧計を用いて、血圧・心拍数・酸素飽和度について測定する。 ・食前:食事開始1分前 ・食事開始直後・1分後・以後5分間隔で測定。 ・食後:食事終了時・1分後・5分後・10分後に測定。 ・測定については開始1分前~開始5分後・終了時は看護師がそばについて測定し、以後は自動的に測定する。 5、Borg指数(自覚運動強度)表の6から20段階で食事前後の自覚症状を表す。 |
1. Meal content is a low cardiac burden diet. 2. Have the patient sit on the bed . 3. After resting for 3 minutes before meals, start eat at their usual speed. 4. Measure blood pressure, heart rate, and oxygen saturation. Before eating: Measure 1 minute before the start of meals, During eating: Measure immediately after starting eating, 1 minute after, and at 5-minute intervals thereafter. After eating: Measure at the end of a meal, 1 minute, 5 minutes, and 10 minutes after the meal. |
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D004435 | ||
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食事摂取 心負荷 | dietary intake.heart load | |
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前後比較試験 1.心負荷指標の変化率(pressure rate product:PRP;HR×BP) 2.HRの推移と変化率 3.SPO2の推移と変化率 4.自覚症状の変化(Borg指数) |
Before-and-after comparison test 1. Rate of change in cardiac load index (pressure rate product: PRP; HR x BP) 2. HR trend and rate of change 3. Transition and rate of change of SPO2 4. Changes in subjective symptoms (Borg index) |
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1.年齢 2.性別 3.併存疾患の有無/疾患名 4.左室駆出率 5.食事摂取に要した時間 6.介助の有無 7.NYHA分類/ Killip分類 |
1. Age 2. Gender 3.Presence or absence of comorbidities/disease name 4. Left ventricular ejection fraction 5. Time required for meal intake 6. Presence or absence of assistance 7.NYHA Classification/Killip Classification |
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なし |
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募集中 |
Recruiting |
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なし | |
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なし |
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なし |
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社会医療法人生長会ベルランド病院 臨床研究審査委員会 | Social Medical Corporation Seiseikai Berland Hospital Clinical Research Review Committee |
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2023-002 | |
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大阪府堺市中区東山500番地3 | 500-3 Higashiyama, Naka Ward, Sakai City, Osaka Prefecture, Osaka |
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072-234-2001 | |
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icu@bh.seichokai.or.jp | |
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承認 |
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該当しない |
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該当しない | |
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該当しない | |
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該当しない |
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無 | No |
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設定されていません |
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設定されていません |